Csökkenő ABC Növekvő
Saját kiadványok

VADÁSZUTAK V. - ÚJ!!

VADÁSZUTAK V. - ÚJ!!

2990.- Ft

+ postaköltség


» További kiadványok

Nyitólap / Archívum / Hírek / Burjátföld medvéi nyomtatás

Hírek: Burjátföld medvéi

Burjátföld

A les elérése a táborból hosszú, több mint 2 órás autózás, de a táj vadsága magával ragadja az embert és a gondolataink már „vadász üzemmódba" kapcsolnak. A terület meglepően feltárt, az út végig jól járható a köves, sziklás alapnak köszönhetően. Utunk először hegyi rétek, ritkás fenyvesek mentén kanyarog, majd az elnyúló völgyből felkapaszkodunk egy dombra, ahonnan az alattunk elterülő tóra szép kilátás nyílik. Egyre mélyebbre hatolunk a végtelennek tűnő fenyvesekbe és a zárt nagyerdő sötétsége csak a nyírfoltoknál enged be napsütést, melyek, mint lámpások fehéren csillognak. Mellettünk a hólével felduzzadt patak nagy robajjal száguld, sodrása sietős és napról napra magasabb a vízállás. A hó az árnyékosabb, ridegebb katlanokban még nyomokban fellelhető, de a forrón érkező tavasz kíméletlenül, gyorsan veszi át a tél helyét, láthatóan a növényzet nagy örömére: rügyeznek a fák, kinyújtóznak a rétek, szebbnél szebb virágok bújnak elő. Két hosszabb szakaszon a patakban tornásszuk feljebb magunkat, a Toyota lámpáit súrolja a vízszint.

Az út felénél rövid pihenőt tartunk, ahol bevárjuk egymást és meglátogatjuk a „hegy szellemét" és kis meglepetéssel kedveskedünk neki. A farönkből készített sapkás, sárga mellényes alakhoz fohászkodunk, hogy vadászatunkat szerencse kísérje. Itt persze megy az ugratás, hogy ki mekkora összeget hajlandó erre áldozni, vagy hogy a pénz helyett csokoládé, cukorka vagy cigaretta lesz-e a nagy medvét elénk terelő, megfelelő ajándék, de láthatóan az adakozást és a tiszteletadást nagyon komolyan veszik.

A szertartás után már újra a „lovak közé csaptunk" és a monoton zötykölődés alatt jó felidézni gondolataimban az elmúlt napok eseményeit...

 

Jóleső szabad, nyugodt érzés van benne, hisz vendégeim ma, az utolsó este már csak levegőzni, esetleg farkasra ültek ki. Már az első 2 nap „teljesítették a tervet", addigra mindenkinek megvolt az első medvéje! A 3 nagytalpú után S. Józsi haza is utazott, mi pedig hárman még újabb kalandok után kutattunk. A 7. nap H. Tündinek meg is érkezett a várva várt „balsoj medvegy", amely 2.4 méteres hosszával már igen jónak számít Burjátföldön. Így a mackóink száma négyre változott, amivel Tündi közelgő kerek évfordulóját is megünnepeltük.

Szerencsénk volt, az orosz tajga nem titkolta szépségeit, bőven kijutott nekünk Szibéria kincseiből! A jól előkészített etetés a 9000 ha-on folyamatos medvemozgást eredményezett, amit csak a pár napos erős szél tudott tompítani. A ragadozók sötétedésig rendre megjelentek és a fára épített lesekből 50 - 70 méteres távolságokból jó lővilágnál megmutatták magukat. Éjszakai vadászatra így nem volt szükség, de nem is divat errefelé. A 4 órás mozdulatlan ülőhelyzet és a sötétedéssel beköszöntő fagyos levegő után jó érzés volt visszaülni a meleg autókba. Így is ritkán értük el éjfél előtt a tábort. Láttunk még farkasokat, szibériai őzet, besípoltunk és vadásztunk császármadárra, csodálattal szemléltük többször az előttünk átsétáló siketfajdokat és minden este szalonkák húzásában gyönyörködtünk.

Az utolsó este talán a természet is el szeretett volna búcsúzni tőlem: teljes szélcsend és napsütés melegítette a lelkemet, ahogy Arkadi, a fővadász mellett ülve igyekeztem magamba szívni a tájnak minden illatát és bevésni az emlékezetembe legapróbb részleteit is.

Az ÓRIÁS, amit az első nap láttunk, többé sajnos nem mutatkozott, pedig most nem riasztotta volna el a kevergő szél, mint akkor... Most is magam előtt látom, ha becsukom a szemem: a lestől balra egy kihagyott erdőcsík, amely mint egy természetes nyiladék a patakig lejtett. Elsőre csak egy hatalmas csobbanást hallottunk, ahogy a patakon átgázol, majd mintha valami ősi erő szabadulna fel, hatalmas tempóban közeledett pont felénk. Orrát mindvégig fent tartva, száját végig nyitva szűrte a levegőt, izmai megfeszültek és játszi könnyedséggel repítette fel a többmázsás testet pár másodperc alatt az 50 méteres hajlaton. Beleremegtem, szívem a torkomban dobogott, soha nem láttam előtte ilyen brutális példányt! A les alá érve közelsége megrémített, nagysága, vadsága elkápráztatott! Úgy jött ki, mint aki tudja: ellenfele nincs! Nem is kijött, berobbant az addig mozdulatlan tájba, mint egy tank, mely fákat dönt ki.

Igyekeztem összeszedni magam és apró mozdulatokkal felemelni a fegyvert... ekkor fordult a szél... Az ÓRIÁS, mint akit villám csapott meg úgy váltott irányt és olyan gyorsan tűnt el, mintha csak álmodtuk volna az egészet. Az élmény sokszerű volt, még Arkadi számára is, aki pedig több mint 100 medvét lőtt már... Pár pillanatig beleláthattunk egy ilyen tökéletes ragadozó rejtett életébe... ezért érdemes vadászni!

Na de vissza az utolsó estéhez! 8 óra van és a kísérőm kézmozdulattal jelzi, hogy közeledik egy barna folt. A döghöz érkező medve 2 éves és nagy lelkesedéssel cibálja, tépi a kirakott marha maradványait. Komikus, ahogy a videón keresztül közelítve látom igyekezetét. A kihúzott ín többször visszacsapódik fogai szorításából, ami igazán bosszantja. Kuncogok...

Elgondolkodtat, hogy az ilyen jelenetek mennyire ember közelik és hajlamosak vagyunk ezeket a mozdulatokat látva „cuki mackóknak" véleményezni ezeket a profi gyilkosokat! Az ÓRIÁS látványa és a falatozó bocs vicces jelenete szürreális, ellentmondásos érzés!

 

Este az utolsó pezsgőnk pukkanása után, elalvás előtt a családomra gondolok. Holnap már újra ölelhetem őket és bízom benne, hogy a most 3 éves lányomnak egyszer majd megmutathatom Szibériát, a Bajkál tavat, a „cuki mackókat" és az „ÓRIÁS-t" is. Hogy megértse, a medve nem játék...!

 

Kapcsolódó képek

Burjátföld_vadászterület_01

Burjátföld_vadászterület_01

Burjátföld_vadászterület_02

Burjátföld_vadászterület_02

Burjátföld_vadászterület_03

Burjátföld_vadászterület_03

Burjátföld_vadászterület_04

Burjátföld_vadászterület_04

Burjátföld_barnamedve_01

Burjátföld_barnamedve_01

Burjátföld_barnamedve_02

Burjátföld_barnamedve_02

Burjátföld_barnamedve_03

Burjátföld_barnamedve_03

Burjátföld_barnamedve_04

Burjátföld_barnamedve_04

Burjátföld_barnamedve_05

Burjátföld_barnamedve_05

Burjátföld_szállás_01

Burjátföld_szállás_01

Burjátföld_szállás_02

Burjátföld_szállás_02

Burjátföld_barnamedve trófea

Burjátföld_barnamedve trófea

Kapcsolat

Kérdése van, vagy információra van szüksége?

E-mail: info@vadaszutak.hu

Ízelítő a galériából:

Ausztria tájkép_05

Ausztria tájkép_05

Románia barnamedve_07

Románia barnamedve_07

Tádzsikisztán Marco Polo argali_03

Tádzsikisztán Marco Polo argali_03

Oroszország - Kostroma vadászház_04

Oroszország - Kostroma vadászház_04