Csökkenő ABC Növekvő
Saját kiadványok

Meszlényi Attila: Olajfestés - vadon élő állatok

Meszlényi Attila: Olajfestés - vadon élő állatok

3995.- Ft

+ postaköltség


» További kiadványok

Országismertetők: Ausztrália

Ausztrália a Föld legkisebb kontinense. Területét tekintve a hatodik legnagyobb ország a Földön; az egyetlen, amely egy egész kontinensre kiterjed, és a legnagyobb Ausztrálázsiában. Új-Zéland tőle délkeletre, Indonézia, Pápua Új-Guinea és Kelet-Timor északra helyezkedik el. Az Egyenlítőtől délre (a déli féltekén), a 10. és a 40. szélességi kör között található. Ausztrália az Indiai- és a Csendes-óceán határvonalán helyezkedik el. Északon a Timor- és az Arafura-tenger, valamint a Torres-szoros, délen és nyugaton az Indiai-óceán, keleten a Korall- és a Tasman-tenger határolja.

Legészakibb pontja a York-fok és a Bass-szorosba nyúló kiszögellés, a Wilson-fok közötti távolság, amely 3.180 km. A kontinens hossza nyugat-keleti irányban a Steep-foktól emelkedő Byron-fokig, amely légvonalban 4.000 km. A kontinens mintegy 300 m-rel emelkedik a tengerszint fölé, s teljes területének mindössze 6%-a haladja meg a 610 m-t.

Területének 85%-át az úgynevezett Outback, a világ legősibb tája foglalja el. Vörös sziklák, vörös por, okker síkságok, bíbor színben úszó hegyek, ragyogó kék ég és magányos házikók jellemzik a végeérhetetlen sivatagi tájat. Ausztrália földrajzi szempontból három részre osztható: délen és délkeleten: tengerparti síkság és a Nagy-Vízválasztó-hegység, középen: Belső-ausztráliai-medence, nyugaton: Nyugat-ausztráliai-fennsík.

Földrajzi elhelyezkedése következtében Ausztrália egyharmadára a trópusi, kétharmadára a mérsékelt éghajlat a jellemző. Az évszakok az európaihoz képest féléves eltolódásban váltják egymást: amikor nálunk tél van, ott akkor van nyár.

A partközeli területeken az óceánok, tengerek kiegyenlítő hatása mérsékli a téli és nyári, illetve a nappali és éjszakai hőmérsékleti szélsőségeket. Sydney-ben például a januári - tehát nyári - középhőmérséklet 22 °C, júliusban - tehát télen - 12 °C körül van. A belső területeken azonban szélsőséges hőmérsékleti értékek is jellemzőek a kontinentális éghajlati hatás miatt. Meghatározza a hőmérséklet alakulását a tengerszint feletti magasság is. Az éghajlat további alakítói a légáramlások: a nyári passzátszelek, amelyek bőséges csapadékot (nyári monszun) hoznak a kontinens északi, északkeleti részére és a keleti partvidékre.

A téli időszakban a nyugati szélrendszer esőfelhői öntözik a déli, délkeleti partokat és Délnyugat-Ausztráliát. A kontinens belsejében és északon - a délkeleti passzátszelek miatt - azonban a tél száraz. Mivel magashegységek nem szabdalják a légköri képződményeket, gyakoriak a szélsőséges időjárási jelenségek, a hatalmas szárazságok vagy a pusztító áradások. Ausztrália északi partvidékén november és március között pusztító hurrikánok söpörhetnek végig.

A világon egyedülálló növény- és állatvilága van Ausztráliának. Esőerdők, sivatagos területek, ligeterdők is megtalálhatóak az országban. Vadászati ajánlatunkban a vízibivaly és a vaddisznó szerepel.

Térkép:

Információk az országról:

Kérjük válasszon:

Kapcsolat

Kérdése van, vagy információra van szüksége?

E-mail: info@vadaszutak.hu

Ízelítő a galériából:

Ausztrália tájkép_22

Ausztrália tájkép_22

Zimbabwe foltos hiéna_03

Zimbabwe foltos hiéna_03

Ausztria szállás Landhaus Schloss Steinach_02

Ausztria szállás Landhaus Schloss Steinach_02

Dél-Afrika tsessebe_01

Dél-Afrika tsessebe_01