Csökkenő ABC Növekvő
Saját kiadványok

VADÁSZUTAK V. - ÚJ!!

VADÁSZUTAK V. - ÚJ!!

2990.- Ft

+ postaköltség


» További kiadványok

Országismertetők: Grönland

A grönlandi jégmező 1.833.900 km2 méretű, mely Grönland teljes területének 85%-a. Észak-déli irányban a jégmező kiterjedése 2.500 km. Kelet-nyugat irányban 1000 km. A jégmező vastagsága helyenként meghaladja a 3 km-t. A jégmező tárolja a világ friss víz tartalékának 10%-át. Ha ez a jég mind elolvadna 6.5 méterrel emelné meg a tengerek vízszintjét. A jégmentes terület Grönlandon mindössze 350.000 km2.

Grönland lakossága 55.000 fő. A népsűrűség: 1 ember / 39.5 km2 (!). Grönland jelenlegi lakosságának 20%-a Grönlandon kívül született. A hivatalos nyelv a grönlandi. Időeltolódás: 4 óra.

A sziget bevételének 85%-át a halászat adja. Grönlandon nincs két település, melyet autóút kötne össze. A közlekedési eszközök: hajó, repülés, kutyaszán. Esetleg síléc.

A területet a felszín fölé tornyosuló jégoszlopok teszik érdekessé, a gleccserek pedig állandóan változtatják azt. A partvonalat fjordok csipkézik, és gyakori egy-egy jégtömb leszakadása a jégfalról a tengerbe.

Grönland növényzete satnya, de a mélyföldeket nyár végére vadvirágos mezők tarkítják. Zord éghajlatát csak a legalkalmazkodóbb, legszívósabb állatok képesek elviselni, mint például a karibu, a pézsmatulok, a jegesmedve, a lemming, a sarki fehér róka és az ezüstróka. A jeges vizek lakói a gyilkos bálna, a gyönyörű fehér beluga, a narvál, és a fókák, valamint a rozmárok számos faja.

 

 

Térkép:

Információk az országról:

Kérjük válasszon:

Kapcsolat

Kérdése van, vagy információra van szüksége?

E-mail: info@vadaszutak.hu

Ízelítő a galériából:

Zimbabwe tájkép_43

Zimbabwe tájkép_43

Törökország vaddisznó_02

Törökország vaddisznó_02

Oroszország - Kurgan Szibériai őzbakok (2009)_01

Oroszország - Kurgan Szibériai őzbakok (2009)_01

Kirgizisztán vadászat TschonKainda_05

Kirgizisztán vadászat TschonKainda_05