Csökkenő ABC Növekvő
Saját kiadványok

VADÁSZUTAK II.

VADÁSZUTAK II.

2900.- Ft

+ postaköltség


» További kiadványok

Országismertetők: Alaszka

Alaszka 1959. január 3-án vált az Amerikai Egyesült Államok 49. tagállamává. Területe alapján a legnagyobb (1.477.261 km2), lakosainak száma alapján azonban a harmadik legkisebb állam. Keletről Kanadával (Yukon és Brit Columbia államokkal) határos, északon a Beaufort-tenger, nyugaton a Csukcs-tenger, a Bering-szoros és a Bering-tenger veszi körül, délen pedig a Csendes-óceán. Az USA legnagyobb tagállama. Ha képzeletben a 48. szélességi fok alatti államokra helyezzük, Minnesotától Texasig és Georgiától Kaliforniáig húzódik. A partvonal - a számtalan szigettel együtt - közel 54.700 km hosszú (apály idején). Alaszkában található Észak-Amerika legmagasabb csúcsa, a Mount McKinley (6194 m).

A sokak által szubkontinensnek is nevezett állam hat földrajzi régióra oszlik:

„Seprűnyél (Panhandle):
Mintegy 650 km hosszú partszakasz a kanadai Brit Columbia tartomány mellett, előtte számtalan szigettel. Alaszka többi részétől a Saint Elias-hegység választja el. Itt található Juneau és a korábbi központ, Sitka is (a Baranov-szigeten). A tenger közelsége és délebbi fekvése miatt itt a legenyhébb a klíma.

Dél-Közép-Alaszka:
A csendes-óceáni partvidék ezen részén található a legtöbb nagyobb város (Anchorage, Wasilla, Kodiak), az olajvezeték végállomása, Valdez és a vasúthálózat egyik fő csomópontja, Seward.

Délnyugat-Alaszka:
Magába foglalja az Alaszkai-félszigetet és az Aleut-szigeteket. Az itt élők főként halászattal és halfeldolgozással foglalkoznak, a kopár szigeteken leginkább csak meteorológiai és katonai bázisok találhatók.

Nyugat-Alaszka:
Nagy része a Yukon és a Kuskokwim folyók által létrehozott síkság, fátlan tundra, melyet délről a Kuskokwim-hegység, északról a Brooks-hegység határol. A területen rengeteg kisebb-nagyobb tó található.

Belső-Alaszka:
A Brooks- és az Alaszkai-hegység, illetve a Yukon-síkság és a kanadai határ közti terület. Akárcsak Nyugat-Alaszkában, itt is a Yukon és Kuskokwim folyók és mellékfolyóik határozzák meg a táj arculatát, a legtöbb település ezek mentén található. A legnagyobb város a Tanana melletti Fairbanks.

Sarkvidéki területek:
A Brooks-hegység és a tőle északra lévő tundra, mely jóformán teljesen mentes a növényzettől. Az egész régió az északi sarkkörön túl fekszik, s mert a sark felé nyitott, a hideg északi szél még inkább csökkenti az átlaghőmérsékletet. Ugyanakkor itt fekszenek Alaszka olajmezői, s így viszonylag sokan élnek az embert próbáló körülmények között.

 

Térkép:

Információk az országról:

Kérjük válasszon:

Kapcsolat

Kérdése van, vagy információra van szüksége?

E-mail: info@vadaszutak.hu

Ízelítő a galériából:

Tanzánia lichtenstein hartebeest_03

Tanzánia lichtenstein hartebeest_03

Kanada - Labrador szállás (Gabbro camp)_13

Kanada - Labrador szállás (Gabbro camp)_13

North Estonia

North Estonia

Zimbabwe szállás (Chewore - Kachoe)_02

Zimbabwe szállás (Chewore - Kachoe)_02