Csökkenő ABC Növekvő
Saját kiadványok

Csergezán Pál Emlékalbum

Csergezán Pál Emlékalbum

9900.- Ft

+ postaköltség


» További kiadványok

Nyitólap / Országismertetők / Kanada - British Columbia nyomtatás

Országismertetők: Kanada - British Columbia

Kanada az észak-amerikai kontinens északi felén helyezkedik el, államformája alkotmányos monarchia. Az ország területe az Atlanti-óceántól a Csendes-óceánig terjed, északon pedig az Arktiszra benyúlva egész az Északi-sarkig. Fővárosa Ottawa. Legnépesebb városa Toronto.
Kanada a második legnagyobb területű ország (Oroszország után). Népsűrűsége viszont igen alacsony, mindössze 3 fő/km²; a népesség megoszlása szélsőséges: a kedvezőbb éghajlat miatt a mintegy 32 millió kanadai 80%-a a déli határ 200 kilométeres körzetében él.

Összesen 10 tartománya (Ontario, Québec, Új-Skócia, Új-Brunswick, Manitoba, Brit Columbia, Prince Edward-sziget, Saskatchewan, Alberta, Újfundland és Labrador) és 3 territóriuma (Északnyugati területek, Yukon, Nanavut) van.

A legsűrűbben lakott régió a Nagy-tavak vidéke és a Szent Lőrinc-folyó; ezen a termékeny területen telepedtek le először az európaiak. Ettől északra helyezkedik el a kanadai pajzs, a Föld egyik legrégibb szárazulata, mely a legutóbbi jégkorszak felszínformálásának nyomait viseli magán: a talajréteg vékony, a kéreg gazdag ásványokban és a jégvájt mélyedésekben sok tó és folyó alakult ki (a Föld tavainak 60%-a Kanadában található).
A pajzstól keletre fekszik Labrador. Új-Fundland szigete, az ország legkeletibb része, zárja el a Szent Lőrinc-öblöt az óceántól. Az öböl kezdete, a Szent Lőrinc-folyó torkolata a világ legnagyobb tölcsértorkolata. Újfundlandtól délnyugatra található Új-Skócia félszigete, a fölött pedig a Prince Edward-sziget. Az Új-Skócia és New Brunswick közé benyúló keskeny Fundy-öbölben alakul ki a világon a legmagasabb dagály. A Nagy-tavaktól a Sziklás-hegységig húzódik a kanadai préri, Ontario, Manitoba és Saskatchewan tartományokon keresztül. A Sziklás-hegységen Alberta és British Columbia osztozik (utóbbi déli részén jóval enyhébben a telek, mint bárhol máshol az országban). Északon fekszik a három territórium: a Yukon terület, az Északnyugati területek és Nunavut. Déli részeiken még fenyvesek találhatók, de nagy részük tundra és sarkvidék. A kontinens északi végénél hatalmas szigetvilág kezdődik.

Kanada legnyugatibb tartománya British Columbia az USA négy szövetségi államával határos: északnyugaton Alaszkával, délen Idahóval, Montanával és Washingtonnal Területe 921.662 km2, lakossága mindössze 4 millió. Az óriási terület nagy része gyéren lakott. British Columbia páratlan természeti szépséggel megáldott terület. A tengerparton és annak közelében fjordalakú öblök, homokstrandok és őserdők váltják egymást, a tartomány belsejében található magaslatokat pedig sűrű tűlevelű erdők borítják. Az erdők egyébként British Columbia területének közel 60%-át borítják. British Columbia megmaradt érintetlen erdő- és vadvilágnak, ahol sokféle vadfaj megél. Időeltolódás: - 9 óra.

Térkép:

Információk az országról:

Kérjük válasszon:

Kapcsolat

Kérdése van, vagy információra van szüksége?

E-mail: info@vadaszutak.hu

Ízelítő a galériából:

Svédország teríték_01

Svédország teríték_01

Spanyolország vadászat (Gredos)_05

Spanyolország vadászat (Gredos)_05

Spanyolország tájkép_Beceite_04

Spanyolország tájkép_Beceite_04

Ausztrália vízibivaly (39,5 inch)_03

Ausztrália vízibivaly (39,5 inch)_03