Csökkenő ABC Növekvő
Saját kiadványok

VADÁSZUTAK IV.

VADÁSZUTAK IV.

2990.- Ft

+ postaköltség


» További kiadványok

Országismertetők: Mongólia

Mongólia Belső-Ázsiában található köztársaság, északról Oroszország, délről a Kínai Népköztársaság határolja, tengerpartja nincsen. Területének nagy része füves puszta, északon és nyugaton magas hegyekkel, délen a Góbi-sivataggal. Fővárosa Ulánbátor, itt él a népesség egyharmada.

Felszínének legnagyobb része 1000 méter feletti fennsík és hegyvidék. Dél-keleti felén fekszik a Góbi kő- és homoksivatag. Nyugaton a Mongol- és Góbi-Altaj, az ország közepén a Hangáj-hegység, Ulánbátortól keletre Hentij-hegység húzódik. Legmagasabb pontja a Hujtun csúcs (4374 m) a Mongol-Altajban található, míg az ország legalacsonyabb pontja a Hoh-tónál van (518 m). Nagyobb folyói a Szelenge, Orhon és Herlen észak, észak-kelet felé folynak. Az ország kétharmad része lefolyástalan terület, ezért sok tava sós vizű. Ilyen például legnagyobb tava az Uvsz-tó (3350 km²) és az ugyancsak észak-nyugaton található Hjargasz-tó, de a Góbi-sivatag tavai is nagyrészt sósak. Legmélyebb és egyben legnagyobb édesvizű tava az orosz határ közelében található Hövszgöl-tó, aminek legnagyobb mélysége 262 méter.

Éghajlata száraz, szélsőségesen kontinentális, az éves csapadék mennyisége 200 mm. Október és március között Észak-Mongólia fölött egy hosszan tartó magas légnyomású terület megakadályozza a nedves, meleg levegő bejutását az országba, ezért a telek különösen hidegek és szárazak, ritkán esik hó. A januári középhőmérséklet -20 °C, de a mélyebben fekvő területeken elérheti a -50 °C-ot is. A rövid nyáron a meleg nappalok ellenére az éjszakák hűvösek, a júliusi középhőmérséklet északon 18 °C, délen 26 °C. A fővárost - annak ellenére, hogy egy szélességi fokon fekszik Budapesttel - a Föld leghűvösebb átlaghőmérsékletű fővárosaként tartják számon.

Az ország túlnyomó részét füves puszta, másnéven sztyepp borítja, ami csak a déli sivatagos területeken tűnik el. A szélsőséges éghajlat miatt összefüggő erdők csak a tavak, folyók környékén és a csapadékosabb hegyoldalakon alakultak ki. Ez mindössze 13,7 millió hektárt tesz ki, ami az ország területének csupán 8,8%-a.

Mongólia a legtöbb emberben az egzotikumot és a vadságot idézi fel, a földi világvége látszatát kelti. Ulánbátorból kilépve az ember azon gondolkodik, hogy véletlenül nem időutazó-e... Az ázsiai ország azon kevesek egyike, ahol a XXI. században a még szinte érintetlen természeti értékeket kereső vadász megtalálhatja az igazi klasszikus vadászatot. A hegyi legelőkön megpihenve az ember átértékeli, hogy mi az igazán fontos az életben: lelassul, rácsodálkozik, hogy ez idáig mennyi szépség mellett rohant el, más - látszólag halaszthatatlan - okokra hivatkozva. Megtanulja jobban tisztelni a környezetet, értékelni a tiszta levegő és az üde patakvíz fontosságát, észreveszi a természet megannyi apró részletében megbújt szépséget, és a hegyi emberek barátságával és őszinteségével találkozva átgondolja emberi kapcsolatait.

Ha teheti, ne hagyja ki és szánjon egy kis időt egy időutazásra, hogy megismerje a gyökereket....

 

Térkép:

Információk az országról:

Kérjük válasszon:

Kapcsolat

Kérdése van, vagy információra van szüksége?

E-mail: info@vadaszutak.hu

Ízelítő a galériából:

Alaszkai jávorszarvas_10

Alaszkai jávorszarvas_10

Alaszka_tájkép_14

Alaszka_tájkép_14

Dél-Afrika tájkép_13

Dél-Afrika tájkép_13

Oroszország - Kamcsatka tájkép_25

Oroszország - Kamcsatka tájkép_25