Csökkenő ABC Növekvő
Saját kiadványok

VADÁSZUTAK IV.

VADÁSZUTAK IV.

2990.- Ft

+ postaköltség


» További kiadványok

Országismertetők: Argentína

Argentína dél-amerikai ország. A Föld nyolcadik legnagyobb állama, észak-déli kiterjedése 3.700 km, a legszélesebb részen nyugat-kelet irányban 1.400 km. Dél-Amerika délkeleti részén helyezkedik el. Keletről az Atlanti-óceán, nyugatról Chile, északról Bolívia és Paraguay, északkeleten pedig Brazília és Uruguay határolja. A nyugati országrészt teljes mértékben az Andok hegység uralja, mely a világ leghosszabb hegylánca. Legmagasabb hegycsúcsa az Aconcagua 6.959 m, de itt található a világ legmagasabb vulkánja a 6.880 méteres Ojos del Salado és az Iguazu vízesés is. Legnagyobb folyói: Bermejo, Iguazú, Rio Negro vagy Fekete-folyó, Salado, Senguerr, Chubut, Mendoza, Pilcomayo.

Argentínát a 16. század elején fedezték fel és gyarmatosították a spanyolok. 1816-ban kiáltották ki a függetlenségét. A 19. század második felében gazdaságilag fellendült és az európai kivándorlók egyik legnagyobb befogadó országává vált. A lakosság 97%-a európai eredetű (főleg olasz, spanyol, német, de több tízezerre tehető a magyarok száma is). 1943-ban katonai puccsal került hatalomra Juan Domingo Perón, akit 1946-ban köztársasági elnökké kiáltottak ki. 1955-ben szintén katonai puccs buktatta meg Perón diktatúráját. Ma az ország államformája szövetségi köztársaság. Közigazgatásilag 23 tartományra és Buenos Aires szövetségi kerületre tagozódik. Fővárosa: Buenos Aires kb. 3 millió fős lakossággal (ez a szám 11,5 millióra tehető az elővárosokkal együtt).

Területe: 2.766.899 km2. Lakossága kb. 36,3 millió fő. Népsűrűsége: 13 fő / km2. A lakosság kb. 87%-a a városokban él és az össznépesség 60% a 3 központi tartományban. (Buenos Aires, Cordoba és Santa Fe) A népesség 90%-a római katolikus vallású. A protestánsok aránya 6%, a zsidóké 1%. A fennmaradó rész muzulmán, hindu vallás között oszlik el. Hivatalos nyelv a spanyol. Ezen kívül az őslakos indiánok saját nyelvüket beszélik. A bolíviai határnál a kecsua, a paraguayi határnál a guaraní nyelv elterjedt. Pénzneme az argentin Peso. Időeltolódás: +3 óra.

Éghajlata régiónként igen változatos. Északon szubtrópusi, a pampákon mérsékelt, Patagóniában szélsőségesen kontinentális, az Andok keleti lejtőin csapadékszegény hegyvidéki éghajlat a jellemző. Az átlagos középhőmérséklet novembertől márciusig 23 °C, júniustól szeptemberig 12 °C. A különböző klimatikus zónák miatt a flóra és a fauna is ennek megfelelően változik. Az ország 12%-át borítják erdők, melyek közt megtalálhatóak a trópusi és szubtrópusi esőerdők is. A szavannák, a pampa területei füvesek, bokrosak, akácosokkal szabdalt. Az Andok és a Tűzföld egyes részeire a tűlevelűek a jellemzőek.

Térkép:

Információk az országról:

Kérjük válasszon:

Kapcsolat

Kérdése van, vagy információra van szüksége?

E-mail: info@vadaszutak.hu

Ízelítő a galériából:

Dél-Afrika Zululand_02

Dél-Afrika Zululand_02

Spanyolország tájkép_Beceite_09

Spanyolország tájkép_Beceite_09

Kazahsztán maral szarvas_06 (2012)

Kazahsztán maral szarvas_06 (2012)

Svédország hód_01

Svédország hód_01