Csökkenő ABC Növekvő
Saját kiadványok

Exkluzív ajándék díszpohár

Exkluzív ajándék díszpohár


» További kiadványok

Országismertetők: Kanada - Yukon

Kanada az észak-amerikai kontinens északi felén helyezkedik el, államformája alkotmányos monarchia. Az ország területe az Atlanti-óceántól a Csendes-óceánig terjed, északon pedig az Arktiszra benyúlva egész az Északi-sarkig. Fővárosa Ottawa. Legnépesebb városa Toronto.
Kanada a második legnagyobb területű ország (Oroszország után). Népsűrűsége viszont igen alacsony, mindössze 3 fő/km²; a népesség megoszlása szélsőséges: a kedvezőbb éghajlat miatt a mintegy 32 millió kanadai 80%-a a déli határ 200 kilométeres körzetében él.
Összesen 10 tartománya (Ontario, Québec, Új-Skócia, Új-Brunswick, Manitoba, Brit Columbia, Prince Edward-sziget, Saskatchewan, Alberta, Új-Fundland és Labrador) és 3 territóriuma (Északnyugati területek, Yukon, Nanavut) van.
A legsűrűbben lakott régió a Nagy-tavak vidéke és a Szent Lőrinc-folyó; ezen a termékeny területen telepedtek le először az európaiak. Ettől északra helyezkedik el a kanadai pajzs, a Föld egyik legrégibb szárazulata, mely a legutóbbi jégkorszak felszínformálásának nyomait viseli magán: a talajréteg vékony, a kéreg gazdag ásványokban és a jégvájt mélyedésekben sok tó és folyó alakult ki (a Föld tavainak 60%-a Kanadában található).
A pajzstól keletre fekszik Labrador. Újfundland szigete, az ország legkeletibb része, zárja el a Szent Lőrinc-öblöt az óceántól. Az öböl kezdete, a Szent Lőrinc-folyó torkolata a világ legnagyobb tölcsértorkolata. Újfundlandtól délnyugatra található Új-Skócia félszigete, a fölött pedig a Prince Edward-sziget. Az Új-Skócia és New Brunswick közé benyúló keskeny Fundy-öbölben alakul ki a világon a legmagasabb dagály. A Nagy-tavaktól a Sziklás-hegységig húzódik a kanadai préri, Ontario, Manitoba és Saskatchewan tartományokon keresztül. A Sziklás-hegységen Alberta és British Columbia osztozik (utóbbi déli részén jóval enyhébben a telek, mint bárhol máshol az országban). Északon fekszik a három territórium: a Yukon terület, az Északnyugati területek és Nunavut. Déli részeiken még fenyvesek találhatók, de nagy részük tundra és sarkvidék. A kontinens északi végénél hatalmas szigetvilág kezdődik.

Yukon Kanada 13 tartománya és territóriuma közt a 9. legnagyobb: teljes területe 482 443 km², ebből 474 391 km² a szárazföld és 8052 km² az édesvíz. Népesség alapján a 12. helyet foglalja el (csak Nunavut népessége kisebb): 32.000 fő, ebből kb. 23.000 ember él Whitehorse-ban.

 

Térkép:

Információk az országról:

Kérjük válasszon:

Kapcsolat

Kérdése van, vagy információra van szüksége?

E-mail: info@vadaszutak.hu

Ízelítő a galériából:

Kanada - British Columbia havasi kecske_02

Kanada - British Columbia havasi kecske_02

Oroszország - Kamcsatka Petropavlovsk_02

Oroszország - Kamcsatka Petropavlovsk_02

Burjátföld - barna medve_06

Burjátföld - barna medve_06

Románia  - Hargita (Székelykeresztúr) vadászház_01

Románia - Hargita (Székelykeresztúr) vadászház_01