Csökkenő ABC Növekvő
Saját kiadványok

Vadásznapló

Vadásznapló

30000.- Ft

+ postaköltség


» További kiadványok

Országismertetők: Izland

Izland, illetve hivatalosan az Izlandi Köztársaság, egy szigetország az Atlanti Óceán északi részén, Grönland és Skócia között. Grönlanddal ellentétben nem Észak-Amerika, hanem Európa rész, de az Európai Uniónak nem tagja.
A Föld tizennyolcadik, Európa második legnagyobb szigete. Vulkáni sziget, amely az Atlanti-óceán közepén húzódó hátság vízfelszín fölé emelkedő része. A szigeten 140 vulkán van, ami a történelmi időkben működött, de a kráterek száma meghaladja az ezret. Jelenleg 26 vulkán - némelyik időszakosan - működik. Legismertebb vulkánja az 1491 m magas Hekla.
Izlandon rengeteg gejzír található (a szó maga is izlandi eredetű), a geometrikus energia könnyen hozzáférhető, így a meleg víz és a fűtés rendkívül olcsó.
Nagyjából a sziget felszínének 10%-át belföldi jégtakaró borítja. A 4790 km hosszú partvonalat sok kedves fjord teszi változatossá. Itt található Európa legnagyobb összefüggő jégmezője, a Vatnajökull, amelynek mérete 8500 km² és vastagsága helyenként az 1000 m-t is eléri.
A települések is szinte kizárólag a tengerparton találhatók, mivel az ország belseje nagyon nehezen lakható, kopár, terméketlen vidék. Fővárosa Reykjavík (a világ legészakibb fővárosa), nemzetközi repülőtere Keflavík (dél-nyugat Izland).
A délnyugati országrészben, ahol a lakosság is tömörül, van néhány bővizű patak és látványos vízesések.
Északi fekvése ellenére a sziget éghajlata az Észak-atlanti-áramlás mérséklő hatása miatt kevésbe zord. A déli partvidék hűvös, óceáni klímájú sávjában sorakoznak a legcsapadékosabb térségek.
A gazdaság főként a halászatra épül, ami az export 60%-át teszi ki.

Terület: 103 000 km2.
Lakosság: 262 000 fő. (a fővárosban kb. a fele él)
Népsűrűség: 2,5 fő/km2.
Időeltolódás: - 2 óra
Pénznem: 1 új izlandi króna (korona) = 100 aura.
Hivatalos nyelv: izlandi.

Térkép:

Információk az országról:

Kérjük válasszon:

Kapcsolat

Kérdése van, vagy információra van szüksége?

E-mail: info@vadaszutak.hu

Ízelítő a galériából:

Oroszország - Kaukázus vadászat_03

Oroszország - Kaukázus vadászat_03

Ausztrália fakultatív programok_12

Ausztrália fakultatív programok_12

Románia - Retyezát vadászház_05

Románia - Retyezát vadászház_05

Azsztrália tájkép_05

Azsztrália tájkép_05