Csökkenő ABC Növekvő
Saját kiadványok

Katalógus_2018

Katalógus_2018


» További kiadványok

Nyitólap / Országismertetők / Kanada - Új-Fundland nyomtatás

Országismertetők: Kanada - Új-Fundland

Kanada az észak-amerikai kontinens északi felén helyezkedik el, államformája alkotmányos monarchia. Az ország területe az Atlanti-óceántól a Csendes-óceánig terjed, északon pedig az Arktiszra benyúlva egész az Északi-sarkig. Fővárosa Ottawa. Legnépesebb városa Toronto.
Kanada a második legnagyobb területű ország (Oroszország után). Népsűrűsége viszont igen alacsony, mindössze 3 fő/km²; a népesség megoszlása szélsőséges: a kedvezőbb éghajlat miatt a mintegy 32 millió kanadai 80%-a a déli határ 200 kilométeres körzetében él.
Összesen 10 tartománya (Ontario, Québec, Új-Skócia, Új-Brunswick, Manitoba, Brit Columbia, Prince Edward-sziget, Saskatchewan, Alberta, Újfundland és Labrador) és 3 territóriuma (Északnyugati területek, Yukon, Nanavut) van.
A legsűrűbben lakott régió a Nagy-tavak vidéke és a Szent Lőrinc-folyó; ezen a termékeny területen telepedtek le először az európaiak. Ettől északra helyezkedik el a kanadai pajzs, a Föld egyik legrégibb szárazulata, mely a legutóbbi jégkorszak felszínformálásának nyomait viseli magán: a talajréteg vékony, a kéreg gazdag ásványokban és a jégvájt mélyedésekben sok tó és folyó alakult ki (a Föld tavainak 60%-a Kanadában található).
A pajzstól keletre fekszik Labrador. Újfundland szigete, az ország legkeletibb része, zárja el a Szent Lőrinc-öblöt az óceántól.
Az öböl kezdete, a Szent Lőrinc-folyó torkolata a világ legnagyobb tölcsértorkolata. Újfundlandtól délnyugatra található Új-Skócia félszigete, a fölött pedig a Prince Edward-sziget. Az Új-Skócia és New Brunswick közé benyúló keskeny Fundy-öbölben alakul ki a világon a legmagasabb dagály. A Nagy-tavaktól a Sziklás-hegységig húzódik a kanadai préri, Ontario, Manitoba és Saskatchewan tartományokon keresztül. A Sziklás-hegységen Alberta és British Columbia osztozik (utóbbi déli részén jóval enyhébben a telek, mint bárhol máshol az országban). Északon fekszik a három territórium: a Yukon terület, az Északnyugati területek és Nunavut. Déli részeiken még fenyvesek találhatók, de nagy részük tundra és sarkvidék. A kontinens északi végénél hatalmas szigetvilág kezdődik.

Új-Fundland nagy sziget Kanada atlanti partjainál. Korábbi, latin neve Terra Nova, amelyet 1497-ben az olasz tengerész Giovanni Cabotótól kapott. 2001-ig a kanadai tartomány neve egyszerűen Új-Fundland volt, ekkor azonban a nevéhez hozzáillesztették Labradort is. A szigetet már a vikingek is ismerték, Vinland néven. Labrador-félszigettől a Belle Isle-szoros választja el, a Cape Breton-szigettől pedig a Cabot-szoros. A sziget a Szent Lőrinc-folyó torkolatát zárja el a tenger felől, kialakítva a kevert vizű Szent Lőrinc-öbölt, a világ legnagyobb torkolatvidékét. A sziget legközelebbi szomszédja Saint-Pierre és Miquelon, Franciaország tengerentúli területe. Új-Fundland 111 390 km² területen terül el, ezzel a világ 16. és Kanada negyedik legnagyobb szigete. A tartomány fővárosa, St. John's, a sziget délkeleti csücskében van. A Spear-fok, a fővárostól valamivel délre, Észak-Amerika legkeletibb pontja. Új-Fundland szigetének lakossága 2001-ben 466 172 volt. De Új-Fundland részének tekintik a közeli szigeteket is (New World, Twillingate, Fogo és Bell-szigetek) és velük együtt Új-Fundland lakossága 485 066 volt.

 

Térkép:

Információk az országról:

Kérjük válasszon:

Kapcsolat

Kérdése van, vagy információra van szüksége?

E-mail: info@vadaszutak.hu

Ízelítő a galériából:

Zimbabwe tájkép_10

Zimbabwe tájkép_10

Botswana Kalahári szállás_10

Botswana Kalahári szállás_10

Kazahsztán táj Altyn-Emel nemzeti park_03

Kazahsztán táj Altyn-Emel nemzeti park_03

Kanada - Labrador szállás (Gabbro camp)_12

Kanada - Labrador szállás (Gabbro camp)_12