Csökkenő ABC Növekvő
Saját kiadványok

Meszlényi Attila: Művészeti állatismeret

Meszlényi Attila: Művészeti állatismeret

3995.- Ft

+ postaköltség


» További kiadványok

Országismertetők: Svédország

A Svéd Királyság Skandináviában, Észak-Európában található. Nyugaton Norvégia, északkeleten Finnország, délkeleten a Skagerrak- és a Kattegat-szoros, keletről pedig a Balti-tenger és a Botteni-öböl határolja. Mivel alacsony a népsűrűség, a svéd táj a nyugalmáról, nagy erdőiről és hegyes vadonjairól ismert. Svédország nyugati vidékein magashegység fut végig, melynek legmagasabb pontja a 2000 m feletti magasságú Kebnekaise, amely Kiruna közelében található. A magashegység lehetőséget nyújt a téli sportok kedvelőinek síelésre.

Svédország három legnagyobb tava a Vänern, a Vättern és a Mälaren tavak. A Skandináv-hegységből eredő folyók rövidek, nagy esésük miatt jelentős vízerőkészlettel rendelkeznek.

Északi fekvése ellenére Svédország legnagyobb részén mérsékelt égöv uralkodik, a Golf-áramlat által hozott melegnek köszönhetően. Dél-Svédországban a lombhullató fák, míg északon a fenyők dominálnak. Svédország legészakibb, sarkkörön túlra nyúló részén az év téli szakaszában nem kel fel a nap, míg nyáron 24 órás napsütés jellemzi ezeket az északi vidékeket. Itt szubarktikus klíma, fátlan hegyek a jellemzőek. A legészakibb város Kiruna. A tél a tenger mérséklő hatására nem túl hideg, a nyár hűvös, de a parti sávban időnként fülledt is lehet. A vegetációs időszak hossza a legtöbb mérsékelt övi kultúrnövény termesztéséhez elegendő. Az ország nagy részét szubpoláris éghajlat jellemzi. Svédország északi részét a sarkköri tundra éghajlat jellemzi (hosszú, hideg tél, rövid nyár). A Skandináv-hegységtől keletre, a kontinentális éghajlatot mérsékeli a Balti-tenger (hűvös nyár, enyhe tél).

Svédországban egy íratlan szabály van érvényben: e szerint mindenkinek joga van szabadon túrázni, a vadont járni, természetesen károkozás nélkül (Allemannsrätten). Minden svéd állampolgárnak joga van az országának szépségeit megismerni, amiből van bőven...

Az előforduló vadfajok röviden: az ország legnagyobb részén előfordul az őz és a jávorszarvas, déli- és nyugati területeken él gím- és dámszarvas is, szaporodik a vaddisznó. Észak- és közép Svédországban megtalálható a medve, a farkas és még délebbre a hiúz is. Délen az apróvadfajok közül jelen van a fácán, fogoly, mezei- és üregi nyúl, északabbra a nyír-, siketfajd, havasi nyúl császármadár és kétféle hófajd. Észak-Svédország őslakói a lappok (ahogy ők nevezik magukat, a számerek), akik jelenleg néhány tízezren vannak csupán és egy részük rénszarvastenyésztéssel foglalkozik. A rénszarvasok félig-meddig vadállatok, és szabadon járnak a havasokban, a tulajdonosok csak néhány alkalommal gyűjtik össze a csordákat. A lappok régen igazi nomádok voltak, akik az évszakokhoz igazodó vándorlásaik során követték a rénszarvascsordákat és közben megvédték azokat a ragadozóktól. Manapság már motoros szánokkal járnak és a csordák összeterelését is helikopterekkel végzik. Igazi vad, vadászható rénszarvas ma nincs Svédországban. Az északi norvég határon előfordulhat még elvétve a pézsmatulok is. Ugyanis az ezerkilencszázas évek közepén Grönlandról pézsmatulkokat telepítettek a norvég havasokba, amelynek egy kisebb csapata átvándorolt a svéd oldalra.

 

Térkép:

Információk az országról:

Kérjük válasszon:

Kapcsolat

Kérdése van, vagy információra van szüksége?

E-mail: info@vadaszutak.hu

Ízelítő a galériából:

Ausztria vadászat_03

Ausztria vadászat_03

Ausztrália fakultatív programok_20

Ausztrália fakultatív programok_20

Azerbajdzsán dagesztáni túr_65cm/65cm (kép_02)

Azerbajdzsán dagesztáni túr_65cm/65cm (kép_02)

Dél-Afrika Fehér Elefánt Camp (Zululand)_05

Dél-Afrika Fehér Elefánt Camp (Zululand)_05