Csökkenő ABC Növekvő
Saját kiadványok

Meszlényi Attila: Olajfestés - vadon élő állatok

Meszlényi Attila: Olajfestés - vadon élő állatok

3995.- Ft

+ postaköltség


» További kiadványok

Országismertetők: Spanyolország

Spanyolország, hivatalosan Spanyol Királyság független állam Dél-Európában, 2 autonóm várossal (Ceuta és Melilla), és 5 ún. szuverén területtel Észak-Afrikában, amelyek Marokkóba ékelődnek be. A spanyol szárazföld délről és keletről a Földközi-tenger (amelyben az országhoz tartozó Baleár-szigetek fekszenek), északról a Vizcayai-öböl és nyugatról az Atlanti-óceán alkot vele határt. A szárazföldön Portugáliával, Franciaországgal, Andorrával, Gibraltárral és Marokkóval határos. Spanyolország a legnagyobb a három független államból, amelyek az Ibériai-félszigeten fekszenek. Fővárosa Madrid.

Spanyolország területének nagy részét fennsíkok és hegységek uralják. Az ország átlagos tengerszint feletti magassága 600 m felett van. Geológiailag, morfológiailag a spanyol tájakat három nagyobb vidékre oszthatjuk:
• Az ország központi részén a Mezeta felföldje terül el, mely 200000 km² vidéket foglal magába, 600-1000 méter közötti váltakozó magassággal, átlagos magassága 700-800 méter.
• Belső peremhegységek vidéke
• Külső peremhegységek vidéke

Spanyolország klímáját négy főbb részre oszthatjuk:
• mediterrán: esős tavasz és ősz. Mérsékelt nyár kellemes hőmérséklettel.
• kontinentális: hideg tél (gyakori havazásokkal északon), forró nyár.
• óceáni: Az észak-atlanti partvonal mentén. Csapadékos tél, mérsékelt, hűvös nyár.
• szubtrópusi: A Kanári-szigeteken. A hőmérséklet 18 és 24 °C között mozog az egész év során.

A Spanyolországban található több mint 1800 folyam és forrás közül csak a Tajo hosszabb 960 kilométernél, és 90 kivételével mind rövidebb 96 kilométernél. Ezek a rövid folyók csak kis vízmennyiséget szállítanak, és az év némely szakaszában ki is száradnak, ám mikor nagy a vízhozam igen sebesek. A nagy folyók többsége a magas hegységekből ered, átfolyik a központi Mezetán és Portugáliában ömlik bele az Atlanti-óceánba (kivételt képez egy nagy folyó, az Ebro, ami a Földközi-tengerbe torkollik). A magas északról és a sík északnyugatról eredő folyók az Atlanti-óceánba ömlenek. Az északnyugati partvidéket számos, a fjordhoz hasonló sziklás benyúlás tarkítja.

A Mezetán keresztül nyugatra folyó folyamok közül a Duero, a Tajo, a Guadiana és a Guadalquivir a legnagyobb. A Guadalquivir az egyik legjelentősebb, mivel a folyó áradásai a közvetlen közelében termékeny völgyet alakítottak ki. A szárazföld belsejében a folyón nagyobb hajók is könnyen hajózhatnak, és Sevillát az egyetlen olyan belföldi spanyol kikötővé teszi, ahonnan óceánjárók is indulnak. Az északi régió legnagyobb folyója a Miño.
Az ország legnagyobb gátja az El Atazar gát Madrid közelében, ami a város vízellátását biztosítja.

 

Térkép:

Információk az országról:

Kérjük válasszon:

Kapcsolat

Kérdése van, vagy információra van szüksége?

E-mail: info@vadaszutak.hu

Ízelítő a galériából:

Mauritius tájkép_01

Mauritius tájkép_01

Kirgizisztán kőszáli kecske Naryn_03 (77 cm, 2011)

Kirgizisztán kőszáli kecske Naryn_03 (77 cm, 2011)

Kirgizisztán kőszáli kecske TschonKainda_05 (2010)

Kirgizisztán kőszáli kecske TschonKainda_05 (2010)

Kanada - Labrador horgászat _39

Kanada - Labrador horgászat _39